HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE
|
In het reglement van de MOESTUINVERENIGING ”DE UITHOVENIER” wordt gesproken over een huishoudelijk reglement (Artikel 8) en de verplichting de tuin, het (eventuele) pad naar de achtertuin, de erfscheiding en de (eventueel) aangrenzende weg en de sloot & slootkant goed te onderhouden.(Artikel 16). Tevens wordt de controle op het onderhoud van de tuinen in het reglement geregeld (Artikel 16). In Artikel 17 is vastgesteld dat geen gewassen verbouwd mogen worden die tot overlast leiden. Het bestuur heeft een huishoudelijk reglement opgesteld waaraan de leden van de vereniging zich dienen te houden. Bij overtreding van dit reglement kan een lid geroyeerd worden (Artikel 4). |
Artikel 1:
Over de auto
Het is verboden de auto op de tuin te parkeren.
Leden mogen met de auto goederen afleveren bij hun tuin, maar moeten na het afleveren de auto parkeren op de parkeerplaats bij de ingang van het tuincomplex.
Leden die met de auto spullen bij de tuin afleveren moeten bij het verlaten van de tuin het autohek weer afsluiten.
Het kleine hek mag niet afgesloten worden.
Artikel 2:
Over open vuur
Het is verboden open vuur te maken en (tuin)afval te verbranden. Dit in verband met de zeer gevoelige luchtzuiveringsinstallaties van de Universitaire Ziekenhuizen.
Tuinafval mag alleen op biologische wijze verwerkt worden (composteren) of dient afgevoerd te worden in vuilniszakken.
Indien een lid toch een vuur maakt en de brandweer gealarmeerd wordt, is het desbetreffende lid persoonlijk aansprakelijk voor alle schade en kosten die hieruit voortkomen.
Het is wel toegestaan te bbq-en, mits de rookontwikkeling beperkt blijft en de buren hiervan geen last ondervinden.
Artikel 3:
Over de afval
Het is niet toegestaan om afval buiten de eigen tuin op het terrein van de vereniging achter te laten. Ieder lid is zelf verantwoordelijk voor de juiste afvoer van afval.
Ook groenafval mag niet buiten de eigen tuin op het grondgebied van de vereniging weggegooid worden.
Artikel 4:
Over de tuin
De tuinen moeten gebruikt worden in overeenstemming met het doel: tuinieren (= kernactiviteit). Oneigenlijk gebruik van de tuinen is niet toegestaan.
De tuin mag niet gebruikt worden als afvalstort of voor de opslag van goederen (hout, ijzer) die niets of weinig met de kernactiviteit tuinieren te maken hebben.
Artikel 5:
Over het onderhoud
De tuinen moeten goed en regelmatig onderhouden worden. De erfscheiding, het (eventuele) pad naar de achtertuin, de (eventuele) weg waaraan de tuin grenst en de (eventuele) sloot en slootkant moeten onderhouden worden.
Het bestuur controleert de staat van onderhoud van de tuinen middels maandelijkse controles en geeft leden aanwijzigingen met betrekking tot het gewenste onderhoud.
Na twee negatieve beoordelingen kan een lid geroyeerd worden.
Bij het niet nakomen van deze verplichting worden schoonmaakkosten in rekening gebracht.
Artikel 6:
Over de opslag van goederen
Leden mogen geen goederen buiten de tuin of buiten tegen het hek van de tuin plaatsen. Alle goederen moeten op de eigen tuin bewaard wordenle.d. geplaatst worden.
Artikel 7:
Over de weg
Op de weg mogen geen objecten als stenen e.d. geplaatst worden.
Artikel 8:
Over de afscheidingen en dubbele tuinen
De afscheidingen zijn eigendom van de vereniging, en moeten in goede staat van onderhoud worden gehouden.
Het is verboden om planten aan het gaas vast te binden of het gaas te laten begroeien.
De tuinen aan de hegkant bestaan uit 2 tuinen, elk van 75 m2, die achterelkaar liggen. De ene aan het middenpad en de andere daarachter aan de heg. Deze twee tuinen zijn gescheiden door hekwerk met een open poort.
De tuinder van de voorste tuin moet aan de tuinder van de achterste tuin overpad verlenen.
Het pad naar de achtertuin moet goed begaanbaar zijn voor de tuinder met kruiwagen.
De tuinder van een dubbele tuin van 150 m2 mag het hekwerk in het midden van het perceel niet verwijderen.
Bij onenigheid tussen buren over (de staat van) de erfscheiding tussen twee tuinen en/of het pad naar de achtertuin moet het bestuur ingeschakeld worden.
Artikel 9:
Over de bebouwing
De eventuele bebouwing op de tuin mag niet hoger zijn dan de erfscheiding en mag niet leiden tot overlast voor de buren.
Bij plaatsing aan de zonkant moet de bebouwing minimaal 1 meter verwijderd zijn van de erfscheiding met de buren (i.v.m. schaduwwerking).
De bebouwing moet tot een minimum beperkt blijven: dat wil zeggen een kast / kist voor gereedschap, een kleine opslagruimte voor goederen die direct met tuinieren te maken hebben, etc.
Het is niet toegestaan tuinhuisjes of permanente kassen (glasbouw) op de tuin te plaatsen. Bij teveel bebouwing zal het bestuur het lid verzoeken de bebouwing te verwijderen.
Toelichting:
In het reglement van de UU staat woordelijk: "er mogen op de nieuwe locatie geen kassen dan wel andere bouwwerkenbouwwerken worden geplaatst, met uitzondering van lage kweekbakken (+/- 50 cm ) en/of horizontale (gereedschaps)kisten".
versie juni 2022